måndag 6 maj 2013

THE KANNAN


The Kannan är igång och inledningen på detta ärofyllda mästerskap har bjudit på samma utgång som dess följeslagare och även föregångare på den globala marknaden. Det något större och något mer uppmärksammade, men inte på något annat vis bättre WRC-VM. En man dominerar. Om vi hade, så mycket som en tillstymmelse till tanke att mota bort Pontus Berglund från klubbmästartronen har vi inlett på absolut sämsta sätt. Med vi menar jag alla andra i AMC och LAC som tävlar om "Kannan". Anderslövsrallyt som bara lockade aktiva från AMC och med det blivande cykelproffset Steiners avhopp blev det enbart tre stycken. Det såg till en början bra ut för vårt vidkommande. Men när drevsatsen åt sig igenom växellådshuset i starten på SS5 var dörren vidöppen för Berglund. Leif Nilsson som är några år äldre än Pontus (ca: 55 år äldre och Pontus är 19, då kan ni själv räkna ut) kunde inte riktigt matcha tempot. 2013 börjar precis som de senaste åren slutat, med Pontus i topp.

När Pontus valde bort Lille Mats till förmån för Tyskland var dörren inte bara vidöppen för oss andra att knappa in. Den var avhängd och bortplockad. LAC mobiliserade med allt vad de har att mobilisera med, enbart Lundgren och "lille-steiner" var hemma, och AMC drog på med tyngsta kortet i Martin "lill krüll" Andersson. Men när det gällde att skjuta mot öppet mål praktmissade alla. Tommy "motorbloggaren" Svensson vill gärna framhävda Rüsselheimhinkens förträfflighet. Förträfflighet gällde då rakt inte Martins opelmotor som gick tyngre än sirap och tillslut inte gick alls. Detta öppnade för The Ekdahl Brothers. Daniel drabbades av elfel, och en förmodad efterföljande kortslutning i kupén, redan i omgång 1. Marcus däremot var het. Snabbaste voc efter första omgången. Men bara vetskapen om att ledningen i Kannan hägrade räckte för att knäcka både psyket och höger framhjul mot en betongsugga. De tre förhandsfavoriterna var alla borta.

Håkan Oddshammar premiärkörde sin BMW efter ett tämligen långt uppehåll. Senast det begav sig gällde papphjälm, vit skjorta och jeans som tävlingsoutfit. Men han kom dock i mål vilket inte gällde alla. Skawomir Bronk, som gjorde tävlingspremiär, jobbade i samma motvind som Oddshammar, med den skillnaden att Bronk är i total avsaknad av tidigare rutin från rallytävlande. Analys: inte ens när Pontus bjuder in oss andra i matchen tackar vi för erbjudandet och förvaltar möjligheten.